Türkiye genelinde yaşanan zirai don felaketinden tarım şehri İnegöl’de derinden etkilendi. Erik, ceviz, kiraz, elma, şeftali gibi çok sayıda meyve ürünü yandı. Çilekte ise hasat ortalama bir ay geriye gitti. Yaklaşık 26 yıldır ziraat odasında aktif görevde bulunduğunu ve böyle bir felaketin yaşanmadığını vurgulayan Başkan Çelik, çiftçiye can suyu verilmesi gerektiğini ifade etti.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
DON OLAYININ ZARARI BÜYÜK
“Ben 16 yıldır başkanlık görevini yürütüyorum, geçmişte de 10 sene yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. Yani 26 senedir bu odada aktif görevdeyim böyle bir don olayıyla karşılaşmadık. Yaklaşık 1 hafta önce yaşadığımız don olayı sonrasında yine 3 gece daha sıcaklık eksilere düşerek meyvelere zarar verdi. Önceden don olayı olduğunda genelde erikler yanıyordu diğerleri kalıyordu. Bu sefer ki zamanlama öyle oldu ki en son açan cevizler bile yandı. Erik, armut, elma, kiraz hepsi yandı. Biliyorsunuz 1 Mayıs’ta Kurşunlu’da 13 dekar alanda çilek üretimi başlıyordu. Yıl boyunca 30 bin ton çilek üretiliyor Kurşunlu’da. Çileklerde çok büyük zarar gördü. Üretim 1 ay geri gitti. Yine çilektede yanmalar yaşandı. Haziranın başlarına kadar hasatın geri gideceğini düşünüyoruz. Yine çilekteki verimde de düşüşe neden oldu bu süreç. Bunun yanında don olayı 1 hafta kadar sonra olsaydı patateste de ağır hasar olacaktı. Şu anda patateste yok denecek kadar az zarar var.”
HER ÜRÜNÜN ORTALAMA YÜZDE 60-70’İ YANDI
“Çok karışık desen olduğu için zararın miktarıyla alakalı bir şey söylemek doğru olmaz ama şunu söyleyebilirim ki her ürünün ortalama yüzde 60-70’i yandı. Bugün genel başkanımız Şemsi Bayraktar Pamukova’ya gelip inceleme yapacak donun yaktığı yerlerde. Oradan da İznik’e gelecek. Biz de oraya gideceğiz ve basın toplantısı yapacağız. Yani bizim bu sene beklentimiz çiftçinin kooperatife ve bankaya olan borçlarının ertelenmesi değil. Bu sene çiftçiye para ödenmesi, can suyu verilmesi gerekiyor. Çiftçi hem ürünününden oldu hem de yapmış olduğu masrafları (Mazot, gübre ilaç..) kurtaramadı ve elinden gitti.”
MEYVELERİ PAHALI YİYECEĞİZ GİBİ GÖZÜKÜYOR
“Yanan ürünlerin toparlanma şansı çok düşük. Yani bazı ilaçlar var çiftçiler atıyor don olaylarında ama bir toparlama sağlamıyor. Bir de yanan bölgeler ve ürünler çok geniş olduğu için bir toparlama şansı olduğunu düşünmüyorum. Yine ateş yakarak dumanla mahsulü koruma gibi yöntemler deneniyor. Ekili alanlar çok büyük olduğu için böyle ateşle dumanla ancak çok küçük alanları koruyabiliriz bunun da altını çizmek istiyorum. Bu sene özetle meyveleri çok pahalı yiyeceğiz gibi gözüküyor. Başka bir husus ise biz bölgemizi de afet bölgesi ilan ettirmeye çalışıyoruz. Ben tekrardan tüm çitfçilerimize geçmiş olsun diyorum. Gerekli kurum ve kuruluşlarla bu zararların giderilmesi doğrultusunda irtibat kurmaya devam edeceğiz. Herkese hayırlı günler diliyorum. “
9167,58%0,98
38,58% 0,03
43,76% 0,32
4042,88% 0,61
6536,55% 0,00