AHUDUDU ÜZDÜ ŞEFTALİ SEVİNDİRDİ

Bursa'nın İnegöl ilçesinde ahududu ve şeftali hasadı başladı.

Kırsal Mahalleler 28.06.2019 18:38:00 0
AHUDUDU ÜZDÜ ŞEFTALİ SEVİNDİRDİ

Bursa'nın İnegöl ilçesinde ahududu ve şeftali hasadı başladı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ahududunun ithalattan etkilendiği için fiyat istikrarının olmadığını ama şeftali piyasasında ise sıkıntının yaşanmadığını ifade etti.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde şeftali ve ahududu hasadı başladı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ahududu ve şeftali bahçelerini gezerek çiftçileri dinledi. 

Meyve bahçelerini gezdikten sonra İnegöl'e bağlı kırsal İsaören Mahallesi'nde açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ilk olarak şeftali hasadı hakkında bilgi vererek, "Bilindiği gibi İnegöl ilçemiz şeftali üretiminde ileri derecede üretim yapmakta. Şu anda şeftali üretiminde hasat zamanı çiftçiyi uzun bir süreç bekliyor. İnegöl’de şeftali üretimi 18 bin dekar alanda toplam 60 bin ton civarında bir üretim yapılmakta. Tabi ki şeftali maliyetli bir ürün yaklaşık 2,5 liralık bir maliyeti var dolayısıyla şeftalinin tarladan çıkış fiyatı en az 3 lira olması lazım ki çiftçi para kazansın.  Şu anda bulunmuş olduğumuz tarlada da şeftali 3,5 liradan çıkmakta. İnşallah sezon sonuna kadar şeftali üretimine her hangi bir zarar gelmez. Bundan bir hafta önce bir haberimiz olmuştu. O haberde de zaten biz hafif bir yağmur geçtiğini belirtmiştik. Bizim İnegöl’de meyve ağaçlarımızda herhangi bir hasar yok.  Yağmur, ay çekirdeği buğday gibi tarla ürünlerine hasar vermişti. Bunu da buradan belirtme ihtiyacı duydum. Maşallah ürünlerimizde herhangi bir sıkıntı yok, piyasa sıkıntımız da gözükmüyor" dedi.

Ahududu piyasasında ithalattan dolayı fiyat istikrarsızlığının olduğunu belirten Çelik, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: "Bilindiği gibi ahududu üretimi İnegöl’de Kıran Köyü’nde ve Bahçekaya Köyü’nde var. Kıran Köyü’nde yaklaşık 250 dönüm alanda 600 ton civarında bir ahududu üretimi yapılıyor. Bahçekaya Köyü’nde ise yaklaşık 70-80 ton bir üretim var.  Yani toplamda yaklaşık 700 ton bir üretimimiz var. Tabi ki biz ahududuyu çok daha fazla üretebiliriz ama bir fiyat istikrarı yok. Bunun da nedenini, Balkanlardan ülkemize bir ahududu ithalatı var en büyük engel budur. Yoksa biz 600 ton değil de 20-30 bin ton üretebiliriz. Yeter ki fiyat istikrarı sağlansın"

İsaören Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu ise, Türkiye'nin raf ömrü en uzun olan İnegöl şeftalisinin, diğer şeftali çeşitlerine göre  4-5 gün bozulmadan durabildiğini ifade ederek, "Hayırlısıyla bu sezon da şeftali hasadına başlamış bulunmaktayız. Şu anda başkanımın da dediği gibi İnegöl’de yaklaşık 60  bin ton civarında bir şeftali hasadı beklemekteyiz. Öncelikle şunu belirteyim bizim İnegöl’de ürettiğimiz şeftalinin raf ömrü diğer bölgelerde yetişen şeftalilerden 4-5 gün daha fazla oluyor. Bu da buranın iklim koşullarından, hava şartlarından kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.


 


  • BIST 100

    9132,8%1,12
  • DOLAR

    34,54% 0,23
  • EURO

    36,42% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2958,46% 0,81
  • Ç. ALTIN

    4958,14% 0,59

DİĞER HABERLER