Orta Doğu'da İsrail ile Filistin arasında yaşanan savaş piyasaları hareketlendirdi. Dolar ve altın fiyatları savaş nedeniyle yönünü yukarı çevirmiş durumda.. Piyasalar önümüzdeki günlerde nasıl yön bulacak?
Geçtiğimiz hafta Orta Doğu'da yeni bir savaşın fitilini ateşleyen gelişmeler yaşandı. Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla birlikte bölgede gerilim tırmandı. İsrail, hafta genelinde Gazze'ye yoğun saldırı gerçekleştirdi. Piyasalar bu durumdan olumsuz etkilendi. Peki önümüzdeki günlerde piyasalarda yön ne olur? İşte detaylar...
Milliyet'in haberine göre, Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Küresel altın fiyatları, kısmen savaş kaynaklı riskler kısmen de dolar getiri eğrisinin değişimine bağlı hareketini sürdürüyor. Son dönemde küresel risk algısında yaşanan yükselişin altın fiyatları için önemli bir destek olduğunu gözledik. Ancak bir o kadar da ABD getiri eğrisinde tüm vadelerde yaşanan düşüşün etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bu düşüşte FED'in bono faizlerinin ek sıkılaştırmayı gerektirmeyecek kadar yükselmiş olduğuna yaptığı vurgu en önemli etken olarak öne çıkıyor.
"FİYATLARININ YÜKSELMESİNE DESTEK OLUYOR"
Diğer yandan ABD öncü ekonomik faaliyet göstergelerinde ekonomik yavaşlama emarelerinin artmayı sürdürmesinin de bu yönde etkili bir gelişme olduğu söylenebilir. Yurt içinde ise TL'nin istikrarlı ancak yavaş bir değer kaybı sürecinde olması ons fiyatının yatay kaldığı hallerde dahi gram altın fiyatlarının yükselmesine destek oluyor.
Ancak altın'da yeni bir rekor seviyeden bahsedebilmek için ons fiyatlarının yeniden 2.000 dolar seviyesinin üstünde tutunabildiği bir yükseliş seyrini görmemiz gerekecektir. Bu tür bir hareket şimdilik Ortadoğu'da yaşanan çatışmalarda yeni tarafların müdahil olma riskini artırması ya da ABD'de ekonomik faaliyet ve enflasyonist baskılarda zayıflamaya işaret eden veri akışının yoğunlaşması gibi faktörlere bağlı görünüyor.
"FİYAT HAREKETLERİNİ GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE TEKRAR GÖRMEYE BAŞLARIZ"
Borsadaki satışın savaş kaynaklı olduğu çok açık. O tarafta henüz ikna edici, iyi bir haber akışının gelmiyor olması yönün tekrar yukarıya dönmesini engelliyor. İsmi panik satışı olmasa da yatırımcıların bu konjonktürde yüksek risk taşımaktan kaçınmaları gayet anlaşılabilir bir şey. Diğer ülkelerin de pozitif katkılarıyla savaşla alakalı biraz daha normalleşme adımı atılması halinde ya da Türkiye ekonomisi ile ilgili yabancı yatırım girişi gibi olumlu bir hikayenin gerçekleşmesi halinde, iyimser fiyat hareketlerini güçlü bir şekilde tekrar görmeye başlarız.
Bir parça normalleşse de doların küresel anlamda güçlü duruşu devam ediyor. Küresel risk algısındaki bozulmayla birlikte hem CDS seviyelerinde hem para birimlerinde olumsuz fiyat hareketlerini görüyoruz. Önemli noktalardan biri de önümüzdeki 4 haftalık süreçte yüklü KKM dönüşlerinin olması. Bu dönüşlerin ne kadarlık kısmının KKM'de ya da TL ürünlerinde kalacağı, ne kadarının ise döviz talebi yaratacağı, önümüzdeki dönemde kur hareketinde önemli bir gösterge olacak. Bir diğer önemli tarih ise 26 Ekim. Para Politikası Kurulu toplantısının yapılacağı 26 Ekim haftasında piyasa, TCMB'nin politika faiz oranında artırıma devam edip etmeyeceğini fiyatlıyor olacak. Sıkılaşma politikasına verilen olası erken bir duraklama kararı, kurun üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratabilir.
YENİ REKORLAR GELİR Mİ?
Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Altın, jeopolitik riskleri geçtiğimiz haftadan beri sert bir şekilde yükselerek fiyatladı. Bu haftaya da kar realizasyonuyla başladı. Jeopolitik risklere yönelik haber akışlarının altının seyrinde önemli bir noktada olacağını düşünmekteyiz. Risklere yönelik algı altında yeni rekor seviyeleri altında yeni rekorları gündeme getirebilir. Bu noktada dolardaki yükseliş hareketi de etkili olabilir.
Endekste jeopolitik gerilimin yarattığı panik satışları ve 3.çeyrek bilançoları öncesinde bir geri çekilme hareketini takip ediyoruz. BİST100 endeksinde 8000 puanın altının görülmesi satışların derinleşmesinden ziyade bir alım fırsatı yarattığı düşüncesindeyiz.
DÖVİZDE YUKARI YÖNLÜ HAREKET DEVAM EDER Mİ?
Dövizde uzun süredir ılımlı yukarı yönlü bir hareketi takip ediyoruz. Bu ılımlı hareketin ihracatçıyı destekler niteliğe dönüşmesini beliyoruz.
9698,9%-0,17
35,48% 0,01
36,59% 0,01
3065,17% 0,40
4906,83% 0,62