Türkiye'de uzun süredir devam eden yüksek enflasyon vatandaşları olumsuz etkilerken nakit para kullanımı azaldı. Ulaşımdan market alışverişe kadar artık ödemlerin büyük kısmı kredi kartıyla sağlanır hale geldi. ATM'lerden yüksek miktarda para çekimi yapılamaması ve ATM'lerin para çekilerimde aşırı derecede zorlanmasından dolayı yaşanan arızalar nakit kullanımın düşmesine neden oldu.
Uzun süredir beklenen banknot basımı ise yürürlüğe girmedi. Bankalar ise son dönemde yaşanılan nakit para kullanımı sorunu nedeniyle Kurban Bayramı öncesi yeni bir düzenleme yapılacağını açıkladı.
PARA ÇEKİM MİKTARI DEĞİŞTİ
Türkiye İş Bankası, uzun zamandır 10 bin TL olan ücretsiz para çekme limitini 20 bin TL’ye yükseltti. Bankanın açıklamasına göre, 30 bin TL’ye kadar yapılan işlemlerde ücretli çekim uygulaması devreye alındı. DenizBank da önceki 7 bin 500 TL’lik günlük ücretsiz para çekme sınırını 10 bin TL’ye çıkardı.
Kamu bankalarından VakıfBank, günlük para çekme limitini 20 bin TL olarak belirlerken, Ziraat Bankası ve Halkbank 10 bin TL ile sınırlı işlem sunuyor. Ancak özel bankaların yaptığı değişiklikler sonrasında, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın da yakın zamanda ATM para çekme limitini 20 bin TL’ye yükseltmesi bekleniyor.
YÜKSEK KOMİSYON ORANI NAKİT KULLANIMINI SINIRLIYOR
Son dönemdeki bankaların belirlediği günlük limitler, birçok vatandaşın nakit ihtiyacının altında kalıyor. Bankaların belirlenen limitlerin üzerindeki nakit çekim işlemleri için yüksek komisyon oranları uyguladığı belirtiliyor. Bu durum nedeniyle ATM limitlerindeki düzenlemeler ve yüksek komisyon oranları, ilerleyen dönemlerde daha fazla soruna neden olabilir.
ATM PARA ÇEKME LİMİTLERİ BELLİ OLDU
Türkiye genelinde bankaların ATM'lerden yapılacak ücretsiz para çekme limitleri açıklandı. İşte detaylar...
Yapı Kredi: 10 bin TL
Akbank: 10 bin TL
Denizbank: 10 bin TL
Türkiye İş Bankası: 20 bin TL
Vakıfbank: 20 bin TL
Ziraat Bankası: 10 bin TL
Halkbank: 10 bin TL
Garanti BBVA: 10 bin TL
ING Bank: 10 bin TL
Fibabanka: 15 bin TL
Enpara: 10 bin TL
KAYNAK: MİLLİ GAZETE
9356,97%0,48
38,32% 0,05
43,74% 0,89
4103,51% 0,12
6673,46% -0,25