Vergi, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin finansmanını karşılamak üzere kişilerden aldıkları paralardır. Vergi anayasamızda yer alan ve herkesin ödeme gücüne göre ödemekle yükümlü olduğu bir görevdir.
Verginin tanımını yaptıktan sonra Vergiyi kim hazırlar ? Vergiyi kim beyan eder ? sorularını cevaplayalım
Vergiyi kim hazırlar ?
Vergiyi, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Kanunda Genel ve özel (Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak, ) şartlarını taşıyan,SMMM Staj başlatma sınavını kazanıp 3 yıl resmi stajını tamamlayan ve Türkiye’nin en iyi kalifikasyon sınavlarından biri olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yeterlilik sınavından 100 üzerinden en az 60 puan alarak kazanan ve mesleği firmalarda bağımlı yada kendi ofislerinde Serbest olarak icra eden Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler hazırlamaktadırlar
Vergiyi kim beyan eder ?
Vergiyi yukarıda bahsetmiş olduğumuz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler beyan eder ve devletimizin adına tahakkuk ( ortaya çıkma ) gerçekleşmiş olur.Tahakkuk eden verginin vergi mükellefi-sorumlusu tarafından vadesinde ödenmesi zorunludur.
Gelişen ekonomi, küçülen ve dijitalleşen Dünya ile birlikte rekabet artmış ve fırsat maliyetler değişmiştir. Bu gelişmeler ile firmaların muhasebe,mali danışmanlık,finans,bütçe departmanları önem kazanmış,bu alanda istihdam çok fazla artmıştır.
Devletimiz,halkımız için çok önemli ve meslektaşlarımız açısından onurlu olan bu görev icra edilirken meslektaşların karşılaştıkları en büyük sorunlardan bir tanesi meslek yasasında mücbir sebep halinin olmamasıdır. Görevi icra eden meslektaşların karşılaştığı “mücbir sebep” durumları ise; Ağır kaza, Ağır hastalık, Tutukluluk, Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak, Yangın, Yer sarsıntısı gibi afetler, Su basması gibi afetler; Kişinin iradesi dışında meydana (vukua) gelen mecburi kayıplar (gaybubetler) gibi hallerdir.
Vergi beyanları süre esaslı olup bu süreler içerisinde beyan edilmesi zorunludur.Süresi içerisinde beyan edilmeyen beyannameler ise ceza yaptırımıyla karşı karşıyadır.
Bir örnekle durumu açıklamış olalım; Kdv Beyannamesinin beyan ve ödeme son günü yeni düzenleme ile her ayın 26.günüdür. 26. günü başınıza istenmeyen bir durum gelirse yada daha önce gelse bile 26.gününe kadar etkili olan mücbir sebep durumlardan kaynaklanan beyannamenin Gelir idaresine beyan edilememesi mükellef adına cezai yaptırım anlamına gelmektedir.Vergi usul kanunu mücbir sebep halini mükellef adına tesisi ettirmiş ancak 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Meslek yasasında mücbir sebep hali bulunmamaktadır.
Mevcut durumda meslektaşların hasta olma,kaza yapma,yangına sele kapılma,ölme ve birinci derece yakınının vefatı gibi mazeretleri olamaz! Birinci derecede yakınınızı kaybettiğinizde bile yine işinizin başında vergi üretmeye devam etmek zorundasınız.Bu ruh haliyle çalışan meslektaşın ne kadar kaliteli vergi üretebildiğini varın siz düşünün.
Kanun koyucunun bu durumu düzelteceğine inanmakta,kaliteli vergi üretiminin bedenen ve ruhen sağlıklı meslektaşların elinde şekilleneceğini düşünmekteyim.
Şu haliyle iş garantili,kazasız,hastalıksız,doğal afetsiz ve ölümsüz bir mesleğimiz var !!!