Sebahattin TEMİZ .

Tarih: 01.03.2020 11:20

VİRÜS $€ TİCARET

Facebook Twitter Linked-in

Virüsün bu kadar çok konuşulmasının , gündemde kalmasının nedeni maalesef insan sağlığına zarar veriyor olması ve etkilerinin yayılarak devam ediyor olmasından kaynaklanıyor.

Bir diğer nedeni de virüsün ekonomik dengeleri alt üst ediyor olması;

Ucuz ilk madde malzeme ve mamül malzeme cenneti olarak görülen Çin,çılgın kazançlara odaklanmış şirketlerin uzun yıllar akınına uğradı . Bütün finans kaynakları maalesef Çin’e akıtıldı.

Globalleşen Dünyada ! üretimde adeta tekel  haline gelen Çin bu virüs nedeniyle üretimini durdurmak zorunda kaldı. Üretim terminleri, sözleşmeler, fuarlar, toplantılar  iptal edildi…

Bir çok şirket bu duruma hazırlıksız yakalandı. Şirketlerin bir çoğu “Stratejik  Bütçe planlama” yapmadıkları için “Kritik Stok Seviyeleri de”  hak getire!.  Nasılsa Çin vardı ve ne zaman sipariş verilse ürün temin ediliyordu.

Virüs insandan insana bulaşıyor olma özelliğinin yanında bir de Şirketten şirkete de bulaşma özelliğine sahip. Domino etkisi gösteren bir canavar adeta. Bir çok şirket bu belirsizlik ortamında üretimini durdurmak zorunda kaldı.

Borsaya bakıyorsunuz; görülmemiş bir geri çekilme var.Bunun anlamı  kazanımlar küçük bir virüs yüzünden elden uçtu gitti.

Döviz ve altına bakıyorsunuz ; her ikisi de almış başını gitmiş.Yatırımcılar mevcut virüs ortamını riskli buluyor ve güvenli liman olarak gördükleri döviz ve özellikle altına hücum ediyorlar.

Şimdi etkisini yavaş  yavaş hissedeceğimiz bir döneme giriyoruz.Üretim malzemesi tedarik sorunu baş göstermeye başladığında sorunlar da peşi sıra gelecektir.

Bundan sonraki dönemde ticaret anlayışı değişecek, iş verenlerin  ticarete  bakışı farklılaşacak ve böylesi enterasan  belirsizliklerden ders çıkaracaklardır.

Bildiğimiz bir ekonomik tabir var; “ yumurtaların hepsini aynı sepete koyma” diye ancak üreticilere

( tedarikçilere )bakıyorsunuz bütün malzemeyi Çin’den alıyor. Düşünmek lazım ? Globalizim mi yoksa lokalizim mi ?  Malzeme tedarik zinciri yöntemi değişmeli ve global değil  lokal ( yerel ) üretim ağırlık kazanmalıdır.

Ülkemiz hem hammadde kaynakları bakımından hem de üretim işgücü bakımından zengin bir ülkedir.

Hemen şimdi üretim için harekete geçilmeli ve krizleri fırsata çevirmeliyiz.

 Bu virüs sorunu bir çok alanda farklı zihin haritaları oluşturacak ve yatırımcılar, şirketler, ülkeler  gelecekleri için ticari gardlarını alacaklardır. Biz geç kalmayalım.

Aksi halde  “ küçük bir virüs bütün kazanımlarımızın fiyatını belirler! ”

Ne demiş büyüklerimiz :

El’den ( Çin’den ) gelen öğün olmaz o da vaktinde bulunmaz…

Saygılarımla.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —