Yusuf Şehitoğlu konut piyasasındaki son durumu değerlendirdi..

İnegöl Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı Yusuf Şehitoğlu, TCMB tarafından açıklanan konut-fiyat endeksini ve gayrimenkul piyasasındaki son durumu değerlendirdi.

İnegöl Haberleri 7.05.2024 18:29:00 0
Yusuf Şehitoğlu konut piyasasındaki son durumu değerlendirdi..

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi verisine göre konut fiyatları son zamanlarda ilk kez enflasyon karşısında düşüş göstermişti. Veriler konut piyasasında daralma ve fiyat düşüşü şeklinde yorumlanırken konuyla ilgili merak edilenleri İMDER Başkanı Yusuf Şehitoğlu açıkladı.

TÜİK’in inşaat maliyetleri endeksine ve enflasyon sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Şehitoğlu, finansmana erişimdeki zorluğun konut satışı üzerinde baskı yaptığının fakat yeni başlayan projelerde fiyatların artan maliyetler nedeniyle düşmeyeceğinin altını çizdi.

Şehitoğlu ayrıca, yaşanan bu sürecin gayrimenkul yatırımı yapmak için iyi bir zaman olduğunu belirtti.

 

Yusuf Şehitoğlu’nun açıklamaları şu şekilde;


MALİYETLERDE YÜZDE 70 ARTIŞ VAR
“Son açıklanan verilere göre konut-fiyat endeksinde yüzde 58.3’lük bir artış var. Enflasyona baktığımızda bu veri enflasyondan daha aşağıda gözüküyor. Ben burada inşaat maliyet endeksine de dikkat çekmek istiyorum. Konut fiyat endeksi merkez bankasının açıkladığı bir endeks. İnşaat maliyet endeksi de TÜİK’in endeksi. Orada yaklaşık yüzde 70’lik bir inşaat maliyetinde artış var.”

FİNANSMANA ERİŞİM KONUT SATIŞI ÜZERİNDE BASKI YAPIYOR
“Konut fiyat endeksi Türkiye ortalamasına göre belirleniyor. Burada her şehri kendi içinde incelemek lazım. Son dönemde özellikle finansmana erişimin, konut satışı üzerinde ciddi bir baskısı var. Hem faiz artışı hem de bankaların kredi verme eğilimindeki düşüş konut satışlarına olumsuz etki ediyor. Aynı dönem içerisinde inşaat maliyetleri yüzde 70 artmış durumda.”

FİNANSMAN MALİYETİNİ HESAPLAMAYANLAR ELLERİNDEKİ GAYRİMENKULU ESKİ MALİYETLİ GÖRÜYOR
“Konut fiyatlarında düşüş olacağına dair bir beklenti var ancak inşaat maliyetlerine baktığımız zaman yeni başlayan projelerde bunun olamıyacağını net görüyoruz. Piyasadaki son dönemdeki sıkışıklık nedeniyle gayrimenkul fiyatları üzerinde bir baskı var. Buda bazen şirketlerin veya şahısların, finansmana kolay erişim adına ellerindeki gayrimenkulleri bazen düşük fiyatlara satmasına neden olabiliyor. Diger bir husus da, finansman maliyetini hesaplamayanlar, ellerindeki gayrimenkulu eski maliyetli görüyor ve o fiyatlardan satıyor. Bu yaşanan süreç de konut sektöründeki fiyat artışlarını dizginliyor ancak enflasyon durağanlaşmadığı için ve inşaat maliyetleri düşmediği için bu süreci geçici görüyoruz. Konut fiyat endeksinin enflasyondan düşük çıkmasındaki temel neden de bu baskı.”

GAYRİMENKUL ALMANIN TAM ZAMANIDIR
“Bu geçici bir süreçtir ve gayrimenkul almanın tam zamanıdır. Bundan sonraki süreçte, biraz daha parasal sıkılaşma devam edecek ama enflasyonun çok üzerinde gayrimenkulde getiri sağlanacaktır. Her zaman olduğu gibi gayrimenkul, enflasyona karşı bazı spesifik örnekler haricinde her zaman en çok değerini koruyan bir yatırım aracı olmuştur. “


  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

DİĞER HABERLER