Tarih: 07.09.2024 09:03

"Merinos'un isim hakkı Bursa'ya ait kalmalı"

Facebook Twitter Linked-in

Bursa’da Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla faaliyete geçen ve sanayileşmenin başlangıç noktası olan Merinos’un isim hakkının, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından satışa çıkarılmasına kent bileşenleri tepki gösterdi. 

Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen, “Merinos, ismi ile yerinde yaşamaya devam etmektedir. Satışa çıkarılan markalarının sahipliği, Bursa’ya ve Bursalılara ait olacak biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmelidir” dedi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye ve Bursa sanayisinin gelişiminde büyük bir pay sahibi olan ve Bursalıların hafızasında önemli bir yeri bulunan Merinos’un isim hakkı, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından satışa çıkarılmıştı. Bursa Kent Konseyi, isim hakkının satışına ilişkin Merinos Parkı Güney Kapısı’nda bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy’un yanı sıra Bursa Kent Konseyi Merinos Çalışma Grubu, Merinos Emeklileri Derneği üyeleri, Merinos Spor Kulübü üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi.

Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen, açılışı Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirilen Sümerbank Yünlü Sanayi Müessesesi’nin ‘Cumhuriyet Dönemi Sanayi Mirası’nın yaşatılması bakımından büyük önem taşıdığının altını çizdi. Kuruluş kararından bugüne kadar Bursa’ya ve Türkiye’ye büyük katkıları olan Merinos Fabrikası’nın 2004 yılında üzerindeki taşınmazlarla birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini hatırlatan Menemen, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatifiyle, kentin ve Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden biri olan ve Bursa ile özdeşleşmiş ‘Merinos’ adı, Merinos Parkı, Merinos Fuar Alanı, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Merinos Enerji Müzesi ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yeniden hayat bulmuştur. Sümer Holding’e ait ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ ve ‘Merinos’ markaları ihale ile satışa çıkarıldı. Bu durum Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait kültür merkezi, park ve müze gibi tesislerde kullanılan ‘Merinos’ isimleri nedeniyle ‘marka isim hakları veya kullanamama’ gibi ciddi sorunlar oluşturacaktır. ’Merinos’ ve ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ isimleri satılamaz. Merinos Fabrikasının doğuşu ve ‘Merinos’ isminin verilmesi bizzat Atatürk tarafından 1935 yılında planlanmıştır. Merinos isminin nereden ve hangi köklerden oluştuğu Atatürk tarafından Ekonomi Bakanı Celal Bayar’a yazdığı bir mektupla belirtilmiştir. Mektup örneği Merinos Tekstil Müzesinde sergilenmektedir” dedi.

Bursa ve Merinos isimlerinin bulunduğu patentin, Bursa ve Merinos dışında kullanılmasının, yerli, yerli ortaklı yabancı veya yabancı şirketlere satışı gibi bir ihtimalin asla düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Menemen, “Merinos logosu 1960’lı yıllarda Merinos Fabrikası teknik ressamları tarafından üretilmiş olup o günden itibaren Merinos’un tüm ürün ve yan kuruluşlarında kullanılmıştır. Bu logo öz be öz Bursa ve Merinos'lu sanatkarların imzasını taşımaktadır. 2004 yılında kapatılarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Merinos Fabrikası ve arazileri üzerinde bugün Merinos’un orijinal binalarının da bulunduğu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yer almaktadır. Merinos, Tekstil ve Enerji Müzeleri ile geçmişi bugüne taşımaktadır. Merinos, ismi ile yerinde yaşamaya devam etmektedir. Bu nedenlerle ihale İptal edilerek Sümerbank Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü’nce satışa çıkartılan ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ ve ‘Merinos’ markalarının sahipliği, Bursa’ya ve Bursalılara ait olacak biçimde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmelidir” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —