Konut alacaklar dikkat! Satılık ve kiralık fiyatları.

Son 1 yılda konut fiyatlarında reel bazlı kayıp yaşanırken bu kiralara da yansımaya başladı. Ancak satılık fiyatlarda reel bazlı düşüş, kira fiyatlarını aştı.

Gündem 2.09.2024 08:44:00 0
Konut alacaklar dikkat! Satılık ve kiralık fiyatları.

Haziran ve temmuzda 13 yıl ile Haziran 2021'den sonra 'en kısa amortisman süresi' yaşandı. İşte detaylar...

Temmuz ayında konut satışlarında hareketlilik dikkat çekti. Türkiye genelinde ilgili ayda satışlar yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Konut fiyatlarında reel bazlı kayıp ise kiraların üzerine çıktı. Kira fiyatları da bu süreçte gerilemesine rağmen, konut fiyatlarındaki düşüş kadar gerçekleşmedi. Bu durum kirada amortisman sürelerini aşağı çekiyor.

'SON 3 YILIN EN DÜŞÜK SÜRESİ OLDU'

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye genelinde haziran ve temmuz aylarında kirada amortisman süreleri 13 yıla indi. Bu son 3 yılın en düşük amortisman süresi olarak kayıtlara geçti.

Peki şu anda yatırım amaçlı konut almak en mantıklısı mı? Konut fiyatları daha da düşer mi? 3 büyükşehre bakıldığında yatırım için en mantıklı il hangisi?

'SATIŞ FİYATLARI KİRANIN YARISI ORANINDA ARTTI'

Konuyla ilgili merak edilenleri Milliyet'e açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı

"Son dönemde artan kira fiyatları amortisman sürelerini düşürdü. Bu sadece kiraların artmasıyla değil, konut fiyatlarının yerinde kalması nedeniyle oldu. Satış fiyatları kiranın neredeyse yarısı oranında arttı. O nedenle kiraların daha yüksek oranla artıyor olması gayrimenkulde amortisman sürelerini düşürdü.

'OFİS VE DÜKKANLARDA DA DÜŞÜŞ VAR'

Aslında amortisman süresi satın alınan bir taşınmazın kira geliri ile kendi fiyatını ne kadar sürede çıkardığını ifade eden bir tanımlamadır. Gerçekten amortisman sürelerinin birçok bölgede gerek konutta gerek ticari gayrimenkullerde düştüğünü söylemek mümkün. Ofis ve dükkan tarafındaki gayrimenkul türlerinde benzer bir durum yaşanıyor.

İSTANBUL'DA DİKKAT ÇEKEN TABLO

Birçok ilimizde kira fiyatları satış fiyatının iki katından fazla prim yaptı. Örneğin İstanbul'da konut fiyatları ortalama yüzde 25 artarken, kira fiyatları yüzde 50 seviyesinde arttı.

GAYRİMENKUL SATIŞINDA REKOR AYI!

Piyasalarda temmuz ayında olumlu hava ağustos ayında da devam ediyor. Ağustos ayında tüm gayrimenkul türlerinde 280 bine yakın satış gerçekleşti. Genel anlamda bu yılın en yüksek rakamı oldu.

KAYNAK: MİLLİYET


  • BIST 100

    9577,46%-1,12
  • DOLAR

    33,99% 0,29
  • EURO

    37,82% 0,63
  • GRAM ALTIN

    2822,85% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,75

DİĞER HABERLER