Memur, emekli ve asgari ücret zamları öncesi mülk sahiplerinin kiralık daire ilanlarını geri çektiğine dair haberler gündeme düştü.
Peki iddialar gerçeği yansıtıyor mu? Maaş artışına göre ilan verilebilir mi? İşte detaylar...
Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Medyada bazen bu tür haberlerin gerçekten uzak olduğunu ifade etmek gerekiyor. Çünkü bu konularda açıklamalar yaparken, piyasa gerçeklerini dikkate almadan yapıyor olmak her konuda sanki bir fırsatçılık yapılıyormuşçasına algı oluşturulmasına neden oluyor.
Sayısal anlamda ifade etmek gerekirse Türkiye’de kasım itibarıyla 710 bine yakın konut ilanı söz konusu. Bu 710 bine yakın konut ilanından yaklaşık 505 bini satılık iken, 205 bini de kiralık ilanlardan oluşuyor. Bu sadece bir portaldaki ilan ancak sayısal anlamda bize bir ölçüt veriyor.
‘KIŞIN İNSANLAR KİRALAMA YAPMIYOR’
Geçen yıl mayıs ayında 132 bin kiralık konut varken, bu artık öyle bir noktaya vardı ki 205 binlere ulaştık. Kiralık daire sayısı her geçen gün artıyor. Mevsimsel etkiler nedeniyle daire kiralamaları da yavaşladı. Kış mevsimi geldiği için bu sezonda insanlar elzem bir durum yoksa konutlarını değiştirme tarafında olmuyorlar.
PİYASADA KİRALIK DAİRE SAYISI BİRDEN NASIL ARTTI?
Peki kiralık daire sayısı nasıl arttı? Öne çıkan bazı başlıklar var. Hiç şüphesiz yüzde 25 kira sınırlamasının ülkemizde kaldırılması gelir amacıyla gayrimenkul almak isteyenler için bir talep oluşturdu.
‘KİRADA AMORTİSMAN SÜRESİ DÜŞTÜ’
Gayrimenkulleri kiraya verip kira gelirlerinin yükseldiği dönemde mal sahipleri açısından kira amortisman süreleri düşmüş oldu. İstanbul’da 16 yılda, Ankara ve İzmir’de kira 15 yılda amortisman sağlayan taşınmazlar var. Türkiye’de son zamanda bu kadar düşüş olmamıştı.
KİRA FİYATLARI İLERLEYEN SÜREÇTE NASIL SEYREDER?
Ülkemizde özellikle enflasyonun düşmesiyle beraber faizlerden elde edilecek gelirler düştükçe kiraların yatay seyrinin uzun sürebileceğini söylemek mümkün. Kira bedelleri büyükşehirler olmak üzere gerçekten yüksek seviyelerde. Tüketiciler açısından ödeme zorluğunun yaşandığı noktalara gelmeye başladı. Kira gelirinin kişinin gelirinin en fazla 3’te 1’i olması gerekiyor. Biz kira fiyatlarının yatay bir seyirle normalleşeceğini göreceğiz.
KAYNAK: MİLLİYET
9949,01%0,33
35,14% -0,19
36,66% 0,04
2976,16% 0,45
4794,85% -0,07