Tarih: 17.10.2024 13:59

İnşaat sektörü neden sanayi sektörü olarak görülmüyor?

Facebook Twitter Linked-in

Sosyal medya hesabından  5174 Sayılı Odalar Borsalar Kanununa göre Sanayici tanımını paylaşan Şehitoğlu, inşaat sektörünün sanayi sektörü olarak görülmediğine ve hizmet sektörü olarak görüldüğüne dikkat çekti. 


Kamuya yapılan taahhüt işleri dolayısıyla inşaat sektörünün hizmet sektörü olarak görüldüğünü belirten Yusuf Şehitoğlu, hizmet sektörü tanımının da bambaşka olduğun altını çizerek bu durumun yetkililer tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. 


Yaşanan bu tanım karmaşasının sektörün geleceğine olumsuz etki ettiğini belirten Şehitoğlu, “Bunu neden paylaşmak istediğime gelince, örneğin içerisinde bulunduğum sektör hiç bir sanayi teşviğinden yararlanamıyor, bölgesel teşvik sistemine geçilirken yapılacak şehirleşme çalışmalarında yine bölgelerin kalkınmasını sağlayacak ilk alan olması dolayısıyla sistem içerisine entegre olamayacak. Bu sektör sadece kredi faizlerinin hassasiyetiyle ilerleyen ya da duran bir sektör bakış açısında olmamalı” dedi.


Yusuf Şehitoğlu’nun açıklamaları şu şekilde;


İnşaat sektörü ülkemizde sanayi sektörü olarak görülmemektedir. Bu konuyu hep sorgulamışımdır. Şöyle ki bir çok sektörle direk ve dolaylı üretim ilişkisi olan, ihracat yapan, istihdam yaratan ve ülke üretiminde kaldıraç etkisi yaratan bir sektör neden sanayi sektörü olarak görülmemektedir. 


Kamuya yapılan taahhüt işleri dolayısıyla inşaat sektörü hizmet sektörü olarak görülmektedir. Fakat hizmet sektörünün tanımı bambaşkadır.


Bunu neden paylaşmak istediğime gelince, örneğin içerisinde bulunduğum sektör hiç bir sanayi teşviğinden yararlanamıyor, yeşil pasaport alamıyor, bölgesel teşvik sistemine geçilirken yapılacak şehirleşme çalışmalarında yine bölgelerin kalkınmasını sağlayacak ilk alan olması dolayısıyla sistem içerisine entegre olamayacak. Bu sektör sadece kredi faizlerinin hassasiyetiyle ilerleyen yada duran bir sektör bakış açısında olmamalı.


Açıkçası ben şahsımı hem bakış açım hem iş alanlarım itibariyle açıkçası bir sanayici olarak görüyorum. Bu noktada sektörümüz gelişiminin yayılması anlamında gözden geçirilmesi gerekliliğini görüyorum.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —