Esnek çalışma modeli için düğmeye basıldı!

Türkiye'de doğurganlık hızı ve evlilik oranlarının düşüş göstermesinin ardından hükümet cephesi harekete geçti.

Gündem 21.01.2025 10:15:00 0
Esnek çalışma modeli için düğmeye basıldı!

Özellikle kadınların çalışma hayatından kopmaması için birçok yeni model için düğmeye basıldı. Bunların en başında ise esnek çalışma modeli ve bazı destekler geliyor. Peki mesai saatleri kısalır mı? İşte detaylar...

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Nüfus Politikaları Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada esnek çalışma modeli ile ilgili bilgileri kamuoyuna aktarmıştı. Yılmaz, "Doğum izinlerinin artırılması, doğum yardımları, esnek ve uzaktan çalışma gibi birçok başlığı bu kurulumuzda ele alacağız. Çalışan ebeveynlere destek olmak için ücretsiz veya düşük maliyetli kreş ve çocuk bakım hizmetlerini yaygınlaştıracağız" ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili müjdeleri 13 Ocak'ta paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esnek ve uzaktan çalışma modelleri ile kadınların ev ve iş hayatlarını rahatlatacak yeni imkanları hayata geçireceğiz. Çalışan anne babalar için ücretsiz, düşük maliyetli çocuk bakım hizmetlerini güçlendireceğiz" açıklamasını yapmıştı.

BAKAN IŞIKHAN, 'ÇALIŞMA YOK' DEMİŞTİ!
Ekim ayında yaptığı açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatlerinin kısaltılmasına ilişkin bir çalışmalarının olmadığını dile getirmişti.

Peki esnek çalışma modeli için hangi adımlar atılacak? Mesai saatlerinin kısaltılması için yeni bir çalışma olacak mı? Hangi meslek kolları için esnek çalışma mümkün olmaz?


Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr'ye değerlendiren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Pandemiden sonra hibrit ve esnek çalışma modelleri zaten firmalarımız tarafından denenmişti.

'AİLE VE ÇOCUKLARINA DAHA FAZLA VAKİT AYIRABİLECEKLER'
2025 yılının 'Aile Yılı' ilan edilmesiyle özellikle kadınların çocuk sahibi olması için uzaktan çalışma, esnek çalışma ya da hibrit çalışma modelleri üzerinde çalışılıyor. Bunlar kadınların iş yerine gelmeden evden çalışması ya da iş yerine giderek kısmi çalışması anlamına geliyor. Her durumda kadınlar daha az çalışarak ailesine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilecektir.

HANGİ İŞ KOLLARINDA ESNEK ÇALIŞMA OLAMAZ?
Esnek çalışma tabi fiziki iş gücü gerektiren iş kollarında olmayacaktır. Ya da çalışma biçimine göre devletimiz tarafından desteklenen işveren, işin bir bölümünü iş yerinde, diğer bölümün ise evde veya uzaktan çalışması için organize edebilecek.

MESAİ SAATLERİ KISALIR MI?
Mesai saatlerinin genel manada kısaltılmasına ilişkin bir çalışma gündeme gelmişti. Ancak bizim orta gelirden yüksek gelir grubuna geçmemiz için çalışmamız lazım. İşveren tarafından zaten mesai saatlerinin kısaltılmasına karşı bir tepki de mevcut. Ancak anne ve babaların ailesi ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilmesi için mesai saatlerinin daha az uygulanması gibi uygulamalar söz konusu olabilir. Böylece aileler çocuk yapmaya teşvik edilecek ve bir hayli gerileyen doğurganlık oranı yükselebilecektir. Bu kapsamda hem annelere hem babalara uzaktan çalışma formüllerinin getirilmesi gerekiyor.

ÇALIŞMA HAYATINI İYİLEŞTİRMEDE HANGİ ADIMLAR ATILABİLİR?
Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için zaman önemli bir maliyet. Yani sabah erken saatte evden çıkıp geç saatte eve dönen bir çalışma hayatında aile hayatının ve çocuk sahibi olmanın maalesef maddi ve manevi olumsuz tarafları mevcut. Sadece çalışma modellerinin iyileştirilmesi, belli bazı günlerde izin verilmesi, analık ve babalık izinlerini artırılması çözüm olmayacaktır.

Çocuk doğduktan sonra da ve büyüdükten sonra da kreş imkanının uygun ve optimum olması gerekiyor. Yani ücretsiz veya uygun bedelli kreşlerin acilen yapılması çocuklar büyüyene kadar onların bakımının devlet tarafından desteklenmesi ve en önemlisi maddi açıdan devletin bizzat belli bir yaşa kadar çocukların maliyetlerini karşılamak şeklinde sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.

Bu sayede hızlı bir şekilde doğurganlık hızı artırılabilir ve Türkiye nüfusu hızlı yaşlanmaktan kurtulabilir. Buradaki kritik konu Türkiye'nin üst gelir seviyesine geçerken yaşlı bir nüfus değil genç bir nüfusta bu gelir seviyesine geçmesi ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin uzun yıllar sağlanmasıdır."

KAYNAK: MİLLİYET


  • BIST 100

    10057,98%0,29
  • DOLAR

    35,62% 0,14
  • EURO

    36,92% -0,42
  • GRAM ALTIN

    3113,52% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4990,47% 0,61

DİĞER HABERLER