Kamuda tasarrufun detayları netleşiyor!

Enflasyonla mücadelede vatandaş kemer sıkarken, kamudaki tasarrufun da detayları netleşiyor.

Gündem 2.05.2024 16:49:00 0
Kamuda tasarrufun detayları netleşiyor!

Bakan Şimşek kamu harcamaların kısılmasının elzem olduğunu defalarca belirtti. Bu noktada hazırlanan paket Erdoğan'ın masasına geliyor. Kamunun kullanımındaki araçların azaltılmasının işin sadece bir boyutu olduğu bildiriliyor. Tasarruf çok geniş bir alanı kapsıyor. İşte tasarruf paketinin ayrıntıları...

Türkiye enflasyon sarmalından çıkmaya çalışıyor. Bu noktada kamu harcamalarının kısılması önem teşkil ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı kurumlarla yaptığı görüşmelerin ardından kapsamlı bir paket hazırladı. Yürürlüğe girmesi beklenen ilk paket ise tasarruf ve verimlilik paketi. Bu çalışmaların Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a sunulması sonrasında son noktanın konulması bekleniyor.

Hürriyet’ten Hace Boyacıoğlu’nun haberine göre; kamuda tasarruf denildiğinde akla sadece araçların gelmesinden rahatsızlık duyuluyor. Araçların sadece işin bir boyutu olduğu ifade edilirken şu noktalara dikkat çekiliyor:

* Esnekliği olan tüm harcama kalemleri elden geçirildi. Bunun içinde araç da var, sarf malzemeleri de, otellerde verilen eğitimler, dışarıda yapılan organizasyonlar da. Amaç, kamuda bütçe açığını daraltmak.

ÖN KONTROL MEKANİZMASI GELİYOR

Yapılması planlanan düzenlemelerden biri de harcamaları kontrol edecek bir ön mekanizma. Bu mekanizmayla kurum ve kuruluşların yaptığı harcamalar öncesinde değerlendirilecek ve o harcamanın gerekli olup olmadığını incelenecek. Yani bir ön kontrol mekanizması olarak devreye girecek.

ŞİMŞEK TALİMATI VERDİ

Kamu tasarrufuna yönelik planın detaylarıyla ilgili daha önce de şu bilgiler basında yer almıştı:

* Kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak, tasfiye olması gerekenlerin listesi hazırlandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı ile ilk etapta kamu kurumlarının kullandığı 500 araç satışa çıkarıldı. İkinci aşamada ise 1000 araçlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu sayılarla sınırlı kalmayacağını, etap etap devam edeceğini kaydetti. Satışlardan elde edilecek gelir hazineye aktarılacak.

GÜVENLİK VE SAĞLIK DIŞINDA

* Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kurallar uygulanacak.

* Acil ihtiyaç durumunda, kamu kurumları öncelikle ellerindeki aracı sattıktan sonra yerine yenisini alabilecek veya kiralayabilecek.

* Güvenlik ve sağlık alanında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyecek.

* Araç kiralamalarına da etap etap son verilmesi de gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor.

* Makam aracı kullanacak kadrolar yeniden belirlenecek. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek.

SERVİS ARAÇLARI İPTAL EDİLECEK

Kamu personelinin kullandığı zorunlu olmayan servis araçları iptal edileceği, bunun yerine personele ulaşım kartı verilmesinin planlandığı belirtiliyor.

Öte yandan, kamuda, demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlama yapılıyor.

HaberTürk’ten Birol Aydemir ise vatandaşın yanında kamunun da kemer sıkmasını sağlayacak önlemlerin şu başlıklar altında toplandığını yazmıştı.

SOSYAL PROJELER ÖNCELİKLİ

* Kamu harcamaları ve yatırımları öncelik sırasına alınacak. Tarım, sulama, baraj, istihdam gibi ülke ekonomisini etkileyecek, üretimi artıracak ve vatandaşın refahına, karnının doymasına katkı sağlayacak projelere ve harcamalara öncelik verilecek.

* Köprü, otoyol, viyadük ya da ertelenmesinde sakınca bulunmayan projeler ertelenecek veya iptal edilecek. Sosyal projelere ağırlık verilecek.

* Acil ihtiyaçlar belirlenip, bunu karşılayacak projeler öne alınacak. Şu anda aciliyet arz etmeyen enerji projeleri bile ertelenecek. Doğrudan temin işlerle ilgili de kontrol ve sınırlama mekanizması kurulacak.

UBER BENZERİ ARAÇ HAVUZU

* Kamuda, güvenlik ihtiyacı ve görevin gerektirdiği makam ihtiyaçlarının karşılanması öncelikli olmak üzere yasal olarak belirlenmiş tahsisler dışında makam aracı kullanımı ve araç tahsislerine sınırlama getirilecek. Suistimallerin önüne geçmek amacıyla sıkı bir denetim getirilecek.

* Yeni alımlarda yerli araç ve offset uygulamalarına ağırlık verilecek. Makama tahsisli araçlar dışında kullanılan hizmet araçları için belirli sayıda araçtan oluşan bir havuz kurulacak. UBER benzeri bir sistem kurulması planlanıyor. Bu sistemle araçların yakıt gideri ve mevzuat dışı kullanımının da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

PERSONEL MAAŞLARI VE ÖDENEKLER

* Toplum vicdanını yaralayan kamu maaşlarına son verilecek. Görevin gerektirdiği Yönetim Kurulu ödenekleri, huzur hakkı, yasal maaş ve harcırahlar dışındaki bütün ekstra ödemeler kaldırılacak.

* Kamu İktisadi Teşekkülleri ile kamu iştiraklerinde görevin niteliğine uygun ücretlerin ödenmesi sağlanacak. Birçok kamu iştirak şirketindeki ücretler, özel sektörü katlamış durumda. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yapılacak bu düzenlemeler için gerekirse yasa çıkarılacak.

KAMU HİZMET BİNALARI

* Aynı zamanda; kamu hizmet binaları inşaatları da aciliyet arz etmeyen harcamalar kapsamında erteleniyor. Yeni bina inşaatı yapılmayacak ve yüksek kirası olanlar da tasfiye edilecek.

* Yurt dışı konferans, görevlendirme, yurt içi seminer ve toplantılar da acil olanlar dışında yapılmayacak. Harcırahlar dışında, haberleşme giderlerine de kısıtlama getirilmesi planlanıyor.

KAMUDA KAÇ ARAÇ VAR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde 115 bin 904 adet taşıt bulunuyor. Bu taşıtların 72 bin 373’ü savunma ve güvenlik, 9.973’ü sağlık, 8.136’sı tarım ve ormancılık, 7.579’u eğitim, 4.772’si adalet, 13 bin 71’i ise diğer idari hizmetlerde kullanılıyor.

 


  • BIST 100

    10517,87%1,92
  • DOLAR

    32,29% 0,07
  • EURO

    35,04% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2475,25% 0,38
  • Ç. ALTIN

    3964,16% 0,39

DİĞER HABERLER